Vad är en vårta?

Har ni funderat på detta med vårtor någon gång. De allra flesta har haft detta som barn, men det drabbar även vuxna. Men vad är det för något och finns det olika sorter av dem? Vad gör man åt dem? Enkelt förklarat så är en vårta en utväxt på huden som orsakas av ett virus. De smittar och kan överföras. 

Vårtor orsakas av Humant Papillomvirus (HPV). Du smittas vid beröring av vårtan eller indirekt av avstötta hudceller från vårtan som trivs bäst i varma och fuktiga miljöer. Däför är det vanligt att få dem på badhus med flera andra ställen. Det är ofarligt med vårtor, men kan göra ont. 

Därför får du vårtor

Vårtor orsakas av virus och kan smitta. Det finns flera olika typer av vårtvirus. Du kan behandla könsvårtor och kondylom samt få tips om vårtor här.  Vårtor sprids lätt och är en av de vanligaste infektionerna i världen. De har en hög smittorisk och det finns mer än 100 olika virus.
Viruset trivs i varm fuktig miljö så som i badhus och idrottsanläggningar. För att smittas så krävs det en öppning i huden där viruset tränger in, som sprickor och sår.

Vissa människor får bara en vårta medan andra kan ha fler. Det finns som sagt olika behandlingar att göra beroende på vad det är för vårta och hur gammal den är. Det är lättare att få bort nyare än de som funnits ett tag. 

 

15 Jan 2020