Hubbleteleskopet är ett rymdteleskop som NASA och ESA sände upp i rymden 1990. Teleskopet är uppkallat efter den amerikanske astronomen Edwin Hubble. Hubble-teleskopet går i en omloppsbana cirka 600 km ovanför jorden, utanför dess atmosfär, och kan därför ta skarpare bilder än vad som är möjligt från ett markbaserat teleskop. Det är därmed ett av de viktigaste astronomiska instrumenten och har bidragit till en mängd ny kunskap inom detta område. - Wikipedia
När de första bilderna från Hubble togs emot möttes de av förfäran. Något hade hänt som ingen trodde var möjligt. Bilderna var suddiga och hela programmet stod inför en avgrund. Skulle man välja att skrota systemet? Med otroliga mängder investerade så valde man att försöka rädda Hubble. En ny rymdresa planerades, och utfördes, där man installerade ny optik och efter 10 dagars reparation kunde teleskopet äntligen leverera knivskarpa bilder.
Hubble har nu varit uppe i rymden i över 25 år och tagit bilder av galaxer, stjärnor, och planeter som annars skulle vara helt omöjliga för oss att upptäcka. Man kan på NASA:s officiella hemsida se många av bilderna och för den som är intresserad av rymden som jag rekommenderas starkt ett besök där.